niedziela, 25 września 2011

Recenzja opowiadania Honney "Córka Grabarza" by DevourerOfHearts

RECENZJA

Autor - Paulishia Talley / Honney_
Tytuł - Córka Grabarza
Czas akcji - nieznany
Główny bohater - Anny (nazwisko nie zostało podane)
Beta - aneos


Opowiadanie pt.: „Córka Grabarza” opowiada o dziewczynie, która dostaje od ojca tajemniczy medalion o niezwykłej mocy. Kiedy amulet zostaje jej odebrany ona, aby go odzyskać musi pomóc zagubionej duszy, która błąka się po cmentarzu. Anny musi uważać, bo ci, których dotychczas uważała za bliskich okazują się jej naturalnymi wrogami.

Recenzja miniatury LonelyAngelTears "Because I love you" by Sil

Because I love You – LonelyAngelTears

Miniatura opowiada historię młodej kobiety o imieniu Laura. Bohaterka jest ukazana dość tajemniczo, bowiem wiadomo o niej zaledwie kilka faktów. Pewne jest jednak to, że znalazła się na życiowym zakręcie, który zdaje się być ostatnim na jej drodze. Pogrążona w cierpieniu odcina się od swoich bliskich, chcąc w ten sposób umniejszyć im bólu. Wyjeżdża do innego miasta, zaczyna nową pracę w sklepie muzycznym i spaceruje. Jej piesze wędrówki przyciągają spojrzenie młodego mężczyzny, który dzięki swojemu aparatowi uwiecznia łzę spływającą po jej policzku…

Treść bez wątpienia zasługuje na pochwałę, gdyż fabuła jest dojrzałą historią kobiety zmagającej się z czasem, którego niewiele jej pozostało.
Na uwagę zasługują opisy, użyte epitety, a także porównania. Dzięki temu całość nabrała plastyczności, a także przyjemnego dla oka wyrazu. 

Recenzja opowiadania Souleye "Rysunek w sercu" by NoemiVain


Recenzja opowiadania "Rysunek w sercu"


      Długo zbierałam się do napisania tej recenzji, być może tak samo długo jak do przeczytania całości opowiadania. Na "Rysunek w sercu" trafiłam już kilka miesięcy temu, kiedy pojawiały się jedne z pierwszych rozdziałów, jednak nie pałałam zbytnim entuzjazmem. Stwierdziłam, że natknęłam się na kolejny romans z wampirem w roli głównej i nawet nie zaczęłam czytać. Na szczęście jednak, po namowach koleżanki, sięgnęłam po tę pozycję. Naprawdę szkoda byłoby przeoczyć to opowiadanie, które moim zdaniem jest jednym z lepszych autorskich utworów zamieszczonych na portalu chomikuj. Jednak po kolei.

piątek, 9 września 2011

Recenzja opowiadania Vivienne_Davila "Pozytywka" by NoemiVain


         Zastanawiając się, czy sięgnąć po daną pozycję, często dajemy zwieść się pozorom. Pozwalamy, żeby dziwne przekonania odepchnęły nas od naprawdę fascynującej powieści lub też decydujemy się przeczytać 'chłam', mający ciekawy opis lub okładkę.
 
Do "Pozytywki" podchodziłam dość sceptycznie, wydawała mi się kolejnym romansem dla nastolatków, gdzie wszystko skończy się typowym happy endem. Nie wiem czemu
tak było, bo prolog nie dawał podstaw do podobnych wniosków. Na szczęście treść zweryfikowała moje obawy, wciągając mnie bez reszty w świat Eweliny Bartczak.

czwartek, 8 września 2011

Recenzja opowiadania Lonney "Początek końca" by NoemiVain

'Początek końca' bez wątpienia wpisuje się w popularny ostatnio nurt opowiadań o wampirach. Na szczęście mamy tutaj do czynienia z pewnym powiewem świeżości w przedstawieniu krwiopijców i ich świata. Czytając tę historię, nie uświadczymy odświeżanego często motywu nastoletniej śmiertelniczki zakochanej w złym wampirze, który dla niej zmienia się w łagodną niczym owieczka istotę.

niedziela, 31 lipca 2011

Recenzja miniaturki 'Zemsta Sharon' Rosnandi by Lonney


Pierwsze, na co zwróciłam uwagę, czytając Twoje dzieło to niezliczone powtórzenia. Najlepiej, abyś dany wyraz zastępowała synonimami, a jeżeli nie masz na nie pomysłu, proponuję ściągnąć „słownik synonimów”, który znajdziesz za darmo w internecie.
         Druga sprawa to przecinki. Wstawiasz je w niewłaściwych miejscach, czasem ich brakuje, a czasami wręcz przeciwnie – jest ich aż za dużo. Jednak takie drobne błędy można rozwiązać za sprawą bety.

poniedziałek, 25 lipca 2011

Recenzja "W cieniu niesprawiedliwości" autorstwa Artemis1997 by Sil

„W cieniu niesprawiedliwości” to historia nastoletniej dziewczyny z
dobrego domu żyjącej w XIX wieku. Scarlett, bo tak na imię ma główna bohaterka,
mieszka we Francji wraz z rodzicami i starszym bratem Connorem. Wszystko
toczy się niczym w bajce, piękne stroje, wystawne życie, służba. Niestety do czasu,
bowiem rodzina popada w długi. Jedynym wyjściem z sytuacji zdaje się być ślub
dziewczyny z podstarzałym bankierem, który wzbudza w niej tylko i wyłącznie
odrazę. Jednak dla dobra swojej rodziny, Scarlett godzi się poświęcić i przyjmuje
oświadczyny, lecz w dniu ślubu zmienia zdanie. Z pomocą przychodzi jej
wspomniany wcześniej brat oraz przyjaciółka. Główna bohaterka ucieka,
najpierw do starej chatki w lesie, a ostatecznie do Anglii. Tam trafia do zamożnej
wdowy i spotyka pewnego tajemniczego młodzieńca, w którym zakochuje się na
zabój.

Recenzja miniaturki "Ostrza łowcy" autorstwa Kwiatuszekk14 by Lonney


Miniaturka opowiada o chłopaku, który jest Łowcą i posiada nadzwyczajne zdolności. Jest pisana w narracji pierwszoosobowej, co daje nam duży wgląd w myśli i uczucia głównego bohatera. Akcja rozpoczyna się w momencie, w którym nasz Łowca dostaje kolejne zlecenie – tym razem, aby zlikwidować mężczyznę, który zabijał kobiety i który nie posiada uczuć.  Główny bohater wychodzi na łowy, jednak pojawiają się komplikacje. Cel ucieka, za to Łowca zabija nie tę osobę, co trzeba. Bohater postanawia zrezygnować z zadania i udaje się z powrotem do domu. W momencie, w którym wchodzi do swojego bloku, uderzają go silne emocje osoby, która znajduje się piętro wyżej. Postanawia sprawdzić, co jest tego przyczyną, a tam znajduje związaną dziewczynę, jednak wtedy jeszcze nie wie, kim ona jest.

sobota, 23 lipca 2011

Recenzja "Od sportu do zakochania" autorstwa Burdelii by Sela

W czasie czytania opowiadania „Od sportu do zakochania”, popłakałam się. Co prawda łzy spływające na moje usta wywołały na nich uśmiech, nie mniej jednak popłakałam się. Autorka tego opowiadania zgodnie z informacjami na profilu ma szesnaście lat. Można wywnioskować, że jest już w ostatniej klasie gimnazjum, tuż przed egzaminami, do których zdania należy znać co najmniej postawy ortografii. Lecz zapomnijmy o tym. Na Boga! Zapomnijmy o ortografii – jakkolwiek bestialsko to brzmi.

Fabuła fan ficu opartego na postaciach legendarnego już „Zmierzchu” oscyluje wokół pięknych, markowych ubrań, przystojnych chłopaków, wrednych dziewczyn i gdzieś tam można dojrzeć tytułowy sport – koszykówkę.

„Kuszona” autorstwa P.C. Cast i Kristin Cast - Poleca Sela


Niedawno na półkach księgarni w całym kraju pojawiła się nowa, szósta już część przygód (głównie miłosnych) Zoey Redbird pt. „Kuszona”. Książka zwyczajowo pisana jest przez dwie autorki – matkę i córkę, przy czym po raz pierwszy nabiera rozpędu i dzięki rozdziałom pisanym z punktu widzenia innych bohaterów daje czytelnikom moment odsapnięcia od narracji Zoey. Trudno jest uwierzyć, że czas akcji to dopiero drugi miesiąc od przybycia panny Redbird do Domu Nocy. W końcu przez pięć książek zdążyła dotrzeć do pozycji najwyższej kapłanki od adeptki z nadzwyczajnymi tatuażami, po heroicznym pokonaniu w poprzedniej części nadzwyczaj złowrogiej kapłanki Nefret.

            „Kuszona” rozpoczyna się od razu po zakończeniu bitwy z Nefret i jej kochankiem Kaloną oraz jego dziećmi – Krukami Prześmiewcami.

Recenzja wierszy Anelin by Sil

 
Poezja to dość trudna kwestia, gdyż każdy ocenia i interpretuje ją inaczej. Nierzadko czytelnik ma całkiem inne wyobrażenie niż autor,  albo i na odwrót
Niemniej istotą tego gatunku jest swoboda rozumienia treści, użytych metafor, czy nawiązań do innych utworów, tudzież mitologii. Czytelnik musi być przygotowany na wszystko, a i sam poeta ma szeroki wachlarz możliwości.
W recenzowanych wierszach doszukałam się wielu ciekawych środków stylistycznych i odwołań.

piątek, 22 lipca 2011

Recenzja opowiadania „Dwa Światy” autorstwa Madeline_, Rossbell i Bemuse by Nakumi

Bliźniaczki, siostry połączone nie tylko wyglądem, ale także telepatyczną więzią. Pogrążone w trwającej kilka lat żałobie po zmarłym tragicznie bracie. Peyton i Deirdre studiują na Uniwersytecie Parapsychologii w Edynburgu. Wyróżniają się w tłumie tamtejszej ludności, dzięki czemu zyskały sobie miano ‘satanistek’. Ich życie biegnie normalnym rytmem, spotykają chłopaków, którzy wydają się być dla nich stworzeni. Jednak któregoś dnia, podczas obchodów corocznego festiwalu ich życie wywraca się o 180 stopni, siostry trafiają do Drugiego Świata. Świata zmarłych i potępionych. Niewiadomą staje się czekające na nie jutro i powrót do świata, z którego zostały tak brutalnie wyrwane.

Jest to kolejne opowiadanie tej autorki, które czytam i muszę powiedzieć, że zarówno jej jak i współautorkom nie brakuje pomysłów. 

Recenzja miniatury "Droga (już) bez wyjścia" autorstwa Madeline_ by Nakumi

Zwykła, przeciętna nastolatka. Ofiara żartów kolegów i koleżanek z klasy.
Dziewczyna czuje się odrzucona jak niepasujący nigdzie element układanki.
Nachodzą ją mroczne myśli, gnębi ją wizja samobójstwa, które według niej jest
jedynym wyjściem. Nie radzi sobie z problemami podążającymi za nią dzień w
dzień. Pewnego dnia staje przed wyborem: żyć lub skończyć swój żywot. Co
wybierze?
To krótkie opowiadanie opisuje problemy nastolatków na przykładzie historii
młodziutkiej dziewczyny nieakceptowanej w szkole, a tym bardziej w domu.

niedziela, 10 lipca 2011

"Zakręty losu" recenzja by Sil


  Tytuł: Zakręty losu 
Autor: Agnieszka Lingas - Łoniewska
Wydawnictwo: Novae Res
Gatunek: Dramat sensacyjny
Wydano: 2011 rok
Stron: 341

________________________________
 

Dramat sensacyjny, opowiadający o życiu pełnym pokus, zagrożeń, zgubnych nałogów, fałszywych idei, mafii i wielkiej miłości.”


Dawno, ale to dawno temu nie miałam w dłoniach książki, którą przeczytałam "od deski do deski" w tak krótkim czasie. A tak właśnie było z "Zakrętami losu".
Ale po kolei.