niedziela, 28 października 2012

Recenzja opowiadania "El desprecio y amor" autorstwa BlackFalcon by Nakumi



Recenzja "El desprecio y amor" autorstwa BlackFalcon
Telenowela o zdradzie, pogardzie i miłości. Tam gdzie w grę wchodzą pieniądze nie ma miejsca na sentymenty. Wtedy mamy tylko zawiść i łzy. Tak jest i tym razem, bogacz, który dwa lata wcześniej w wyniku wypadku stał się kaleką. Skazany na łaskę rodziny, która czyha tylko na jego majątek. Zatrudniona zostaje młoda dziewczyna, która ma opiekować się mężczyzną. W tym czasie bliscy bogacza obmyślają plan doskonały jak pozbyć się członka swojej rodziny i pozyskać jego majątek. Wszystko na miejscu, mamy do czynienia z typową telenowelą. Są intrygi, niewinna dziewczyna, niczego nieświadomy bogaty facet. Rodzina knuje, ale on jest w nią zapatrzony. Dodatkowo, mężczyzna jest bezbronny, porusza się na wózku. Jego jedynym światłem w ciemnym tunelu jest jego 'opiekunka'.

niedziela, 21 października 2012

Recenzja "Klątwy Czarnoborskiego Lasu" autorstwa siderek2 by Nakumi


   Recenzja opowiadania "Klątwa Czarnoborskiego Lasu" autorstwa
Siderek2
"Zaraz po tym, jak Marek wraz z grupą poznają opowieść, zaczynają się dziać dziwne rzeczy. Marka zaczynają prześladować myśli, w których najczęściej pojawia się postać kapturnika - zwanego dziedzicem. Sprawy nabierają złego kierunku, kiedy chłopak pragnie rozwikłać zagadkę dotyczącą tego dziwnego osobnika. Będzie chciał rozgryźć to, czy jego postać jest powiązana z klątwą lasu. Czy on ją rzucił? Jeżeli tak, to w jaki sposób? Czy Marek oprócz dziedzica rozwiąże zagadkę lasu oraz ciążącej na nim od prawdopodobnie wielu tysiącleci klątwie? Co z tego wyniknie? Czy zdoła umieścić wszystkie elementy łamigłówki na swoim miejscu?
"Klątwa Czarnoborskiego lasu" jest opowieścią o wytrwałym dążeniu do celu. Przezwyciężaniu trudności. Jest to powieść o dorastaniu duchowym głównego bohatera, który z determinacją i poświeceniem oddaje się wszystkiemu podczas wyjawiania tajemnicy wsi Czarnobór."

środa, 17 października 2012

Recenzja miniatury "Ukryty dar" autorstwa Madeline_ by Bieniutek


Recenzownia.pl
Bieniutek

Recenzja miniatury "Ukryty Dar" autorstwa Madeline_

Na początku zaznaczę, że zacznę od tego, co moim zdaniem zasługuje na pochwałę, nastepnie
przejdę do minusów, innymi słowy – rzeczy, których się przyczepię, natomiast na sam koniec
napiszę podsumowanie, które, mam nadzieję, przyda się autorce. Wychodzę z założenia, że
chomikowe recenzje są głównie po to, by pomóc osobie piszącej zobaczyć to, co robi źle.

niedziela, 14 października 2012

Plebiscyt Rubinowa Litera


Wyniki znajdują się już na stronie. Zapraszamy do zapoznania się z nimi:
!LINK!

środa, 10 października 2012

Recenzja opowiadania "Taneczna miłość" autorstwa malgosia0797 by Rosnandi


Na chomikuj, od całkiem niedawna dostępne jest nowe opowiadanie pewnej piętnastoletniej Gosi, znanej w internecie jako malgosia0797. Znalazłam się na jej chomiku przypadkiem. Od razu zainteresowałam się jej nowiutkim dziełem pod tytułem: „Taneczna Miłość”. Nazwa niezwykle mnie zaintrygowała, wzbudzając przyjazne emocje. Osobiście nie potrafię tańczyć, lecz od zawsze fascynowało mnie to.
Przeczytałam ów czas dostępną treść i się załamałam. Ogromna ilość błędów jak i interpunkcyjnych, tak i stylistycznych, językowych i ortograficznych pod postacią tzw. „zjedzonych liter”. Jednak dziś, wszystko zostało poprawione, a błędów nie zauważyłam. Cud, miód i orzeszki.

poniedziałek, 24 września 2012

Recenzja opowiadania "My Angel Gabriel" autorstwa Innocent_Little_Monster by Mroczna_


RECENZJA
„My Angel Gabriel”
autorstwa
innocent little monster
„My Angel Gabriel” opowiada o dziewczynie, Amy, która obwiniania o śmierć swojej
siostry ucieka z domu. Wpada w towarzystwo ćpunów, szybko popadając w nałóg. Na skraju życia i
śmierci trafia do psychiatryka, gdzie później przejmuje nad nią opiekę przystojny doktor, który
zadłużył się w dziewczynie.
To opowiadanie było bardziej jak streszczenie życia Amy. Bardzo brakowało mi dokładnych
opisów i czasami w ogóle opisów. Z powodu ich braku „My Angel Gabriel” w ogóle nie przypadło
mi do gustu. Po prostu czegoś zbrakło by mogło mi się naprawdę spodobać.

piątek, 21 września 2012

Recenzja "Tajemniczej Urody" autorstwa oposy12 by piraniapink


RECENCJA „TAJEMNICZA URODA” AUTORSTWA OPOSY12
PiraniaPink
Do opowiadania „Tajemnicza uroda” a właściwie pierwszej części owej
serii, czyli „Upadłe Anioły”, napisanego przez Oposy12 podeszłam dość
sceptycznie. Sam tytuł zadziałał na mnie zaskakująco alergicznie, sprawiając, że
przed moimi oczami ukazało się wielka, biała toaletka z przeróżnymi
kosmetykami, nie wspominając już o wieku bohaterki. Postanowiłam jednak się
przełamać i przeczytać całe 95 stron, wyzbywając się uprzedzeń, jednocześnie

zastanawiając się ile lat ma autorka.

wtorek, 18 września 2012

Recenzja wierszy Dawida Guzowskiego (davisguzo) by Mroczna_


RECENZJA
Wiersze
autorstwa
Dawida Kamila Guzowskiego
Uważam, że każdy wiersz trzeba przedstawić z osobna, ponieważ każdy ma
swoją duszę. I tak właśnie zrobię w tej recenzji.
Nigdy na wierszach specjalnie się nie znałam, jednak lubię je czytać. Za to, że
każdy sam może je sobie zinterpretować. Nie ma jakiegoś przymusu, ściśle
wyznaczonych instrukcji. Jestem tylko ja i rymowane( choć niekoniecznie) słowa.
Według mnie dobre wiersze wyjawiają swoją prawdę o życiu i Twój taki jest.
Mowa tu o wierszu „Upadły”. Bardzo spodobała mi się pierwsza zwrotka o

śmierci. Bo prawda się w niej kryje. Chyba wczułam się w atmosferę.

poniedziałek, 17 września 2012

Nowości! Nowości!

Od dłuższego czasu na naszym blogu panowała kompletna cisza. Pracowite wakacje uniemożliwiały nam częstą aktualizację. Jednak od paru tygodni pracujemy na chomiku :) Dostępne już są nowe recenzje, plebiscyt Recenzowni.pl trwa (szczegóły na chomikuj) i mamy dla użytkowników internetu coś co pomoże odnaleźć ulubione, ale zapomniane opowiadania. 
Tym naszym "coś" jest lista twórczości chomikowej! :) Umieszczamy na niej reklamy opowiadań autorskich dostępnych na chomikuj. Chętnych do znalezienia się na takiej liście zapraszamy. Jedyny wymóg to opowiadanie autorskie dostępne na Waszym gryzoniu.

Postanowiłyśmy też rozszerzyć naszą działalność recenzencką, w wyniku czego w tym miejscu będzie się pojawiać więcej opinii na temat czytanych książek, jak i interesujących filmów. 

Dodatkowo, w najbliższym czasie edytowana zostanie szata graficzna tego bloga. Nie przeraźcie się, jeśli będzie wyglądał obco, postaramy się zrobić co w naszej mocy by efekt był zadowalający.

Dziękujemy za uwagę
Team Recenzowni.pl

środa, 8 sierpnia 2012

Głosowanie na najlepsze amatorskie opowiadania autorskie na chomikuj.pl

Plebiscyt Rubinowa Litera
Zapraszamy do udziału w głosowaniu na najlepsze opowiadania autorskie dostępne na chomiku. Zagłosuj na swoje ulubione opowiadania w ośmiu kategoriach, w każdej podając maksymalnie trzy propozycje. Tylko od Ciebie zależy kto wygra! Żeby przejść do ankiety wystarczy kliknąć

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Recenzja opowiadania "Łowcy" autorstwa PrittyPicture by Mroczna_


RECENZJA
Łowcy
autorstwa
PrittyPicture
Temat na fabułę opowiadania związany z łowcami jeszcze nie jest tak zużyty jak wampiry i
wilkołaki, więc to jest plusem. Szkoda, że później jednak główna bohaterka się nim staje. Może
troszkę odbiega od normy to co zaprezentowałaś, niemniej jednak oklepane. Za to podoba mi się to
jaki świat stworzyłaś, te reguły. Raczej nigdy nie czytałam czegoś z podobnymi pomysłami, więc
jest fajnie. Te bractwa, wyczuwanie, kiedy wampirowi dzieje się krzywda, widoczność dla
krwiopijcy, że ktoś był, któregoś z nich niewolnikiem.

czwartek, 14 czerwca 2012

Recenzja opowiadania "Adnotacja: zakochać się" autorstwa Gradziany by Mroczna_


RECENZJA
„Adnotacja;zakochać się”
autorstwa
Gradziany
Powieść opowiada o zwykłej dziewczynie, Emily, oraz sławnej gwieździe, Thomas'ie, który
przyjeżdża do Dover, gdzie kiedyś robił sobie wycieczki z kolegami. Pewnego dnia aktor upija się
w miejscowym lokalu, a ponieważ sam nie może odjechać do domu dziewczyna zabiera go do
siebie by wytrzeźwiał. Chłopak zakochuje się w niej od pierwszego wejrzenia, lecz ona nie jest nim
zainteresowana, a wręcz działa on jej na nerwy. Jednak Thomas nie poddaje się i zabiega o względy
dziewczyny.
Historia dość banalna. Dziewczyna nienawidzi sławnego podrywacza, jego przyciąga ta
odmienność i w końcu się w niej zakochuje.

sobota, 9 czerwca 2012

Recenzja "Rozkosze kociaków" autorstwa JustinPJ by DevourerOfHearts


RECENZJA
Autor - JustinPJ
Tytuł - Rozkosze Kociaków
Czas akcji - nieznany
Główny bohater - Naomi (nazwisko nie zostało podane)
Beta - zanettezz
Powieść pt.: „Rozkosze kociaków” autorstwa JustinPJ, opowiada o rasie, w której
władze sprawuje alfa. Dwie kotowate – Naomi i Ensis mają jeden cel. Przeżyć. Czy
im się to uda?
Chwytając za tę pozycję, a raczej ściągając myślałam, że tytuł nawiązujący do
kotów jest metaforą, a jednak źle myślałam. Trudno mi było się przełamać przez
prolog, bo przyznam szczerze, że za ciekawie to się nie zaczynało.
Opowiadanie zaczęło się w tajemniczo dziwny sposób. Nie jestem pewna czy to
dobrze, czy źle, bo pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Miałam problem ze
zrozumieniem niektórych zdań. Czytając to zastanawiałam się czy to ja jestem taka
tępa, czy to opowiadanie jest tak dziwnie napisane. Niestety po przeczytaniu całości
nadal nie rozumiem, o co w niej chodzi.

czwartek, 7 czerwca 2012

Recenzja opowiadania "Czarna Perła" autorstwa DevilsDoughter by DevourerOfHearts


RECENZJA
Autor - Katherine Drak / DevilsDoughter
Tytuł - Czarna Perła
Kategoria - Romans, Fantasy
Czas akcji - 2008r.
Główny bohater - Helmi Zagańczyk
Beta - Anixa04
Powieść pt.: „Czarna Perła”, autorstwa Katheriny Dark, opowiada o dziewczynie na pozór
normalnej, ale z dnia na dzień Helmi, dowiaduje się o sobie więcej. Czy jej ojciec Luc ma coś z tym
wspólnego? Co się stanie, kiedy dowie się kim tak naprawdę jest? Czy przyjaciele, na których
wsparcie zawsze mogła liczyć, będą w stanie jej pomóc? A co jeśli nie? A jeśli się okaże, że osoby,
których uważała za wrogów, okażą się jej sprzymierzeńcami?
Pierwsze strony tego opowiadania były opisane w dość... dziwny sposób. „Jest późny wieczór.
Dwoje ludzi rozmawia ze sobą cicho. - Zrozum muszę to zrobić ! Czy nie chcesz żeby była
bezpieczna? Nie chcesz żeby żyła?? – Szepce gorączkowo ładna blondynka.” Brzmiało to, tak, jakby
autorka w notatniku opisała, co chce napisać w prologu. Już w tych kilku, pierwszych zdaniach
można znaleźć kilka błędów.

niedziela, 3 czerwca 2012

Recenzja miniatury "Zgon" autorstwa Rose1890 by Ronnica


Zgon
rose1890
Recenzja by Verr.


            Nieakceptowana przez społeczeństwo dziewczyna, przepełniona bólem i goryczą postanawia raz na zawsze zakończyć swój żywot.
            Miniatura „Zgon” jest naprawdę minimalistyczna, co niestety nie jest dobre. Motyw, bo fabuła to za duże słowo, jest ciekawy, intrygujący, ale czyta się to za szybko, zostaje za dużo niedomówień, zbyt wiele niewyjaśnionych wątków. Oprócz tego, że dziewczyna cierpi i czuje się niezrozumiana, nie wiemy, dlaczego decyduje się na tak drastyczny krok, jakim jest samobójstwo. Dobrze by było to rozwinąć, bo pomimo tego, że należy trzymać czytelnika w niepewności, w każdym dobrym opowiadaniu powinien nastąpić moment kulminacyjny, w którym wszystko się wyjaśnia. Tutaj niestety tego zabrakło. Podoba mi się to, jak autorka przedstawia uczucia bohaterki, ale poza tym niewiele więcej o niej wiemy. Wszystko to jest zbyt krótkie, ubogie w opisy.

sobota, 2 czerwca 2012

Recenzja "Zabójstwo w pięciu smakach - Martwa pośród żywych" autorstwa Lysistraty by Ronnica

Zabójstwo w pięciu smakach – Martwa pośród żywych
Lysistrata
Recenzja by Verr.

            Niezwykła dziewczyna, która nie jest żywa, ale też nie do końca martwa, aby ustabilizować swe życie, ma do wykonania zadanie godne Anioła Stróża, jednak nie wszystko toczy się według wcześniej ustalonego planu.
            Fabuła miniatury, choć dość prosta, jest w miarę ciekawa, nie zanudza czytelnika. Z powodzeniem może to być początek czegoś większego, jeśliby tylko ktoś podjął się jej rozwinięcia.
Główna bohaterka nie ma płaskiej osobowości, ale nie można też powiedzieć, iż jest to osoba oryginalna, nie ma określonych indywidualnych cech charakteru, które odróżniałyby ja od pozostałych postaci tego typu opowiadań.

Recenzja "Wież Enduki" autorstwa Lysistraty by Ronnica


Wieże Enduki
Lysistrata
Recenzja by Verr.

            Zagubiona dziewczyna, której jedynym sposobem na uwolnienie się z własnej rzeczywistości jest śmierć, na końcu swej drogi spotyka coś o wiele gorszego – tak, jednym zdaniem opisać można fabułę miniatury, ale… cóż, nie ma żadnego „ale”. Całe przesłanie opowiadania można zmieścić właśnie w tym jednym zdaniu, sami określcie, czy to dobrze, czy wręcz przeciwnie.
            Czy historia zaskakuje? Nie mnie.
Czy wciąga? Niezupełnie.
Może czyta się lekko i przyjemnie? Niezbyt.

czwartek, 31 maja 2012

Recenzja opowiadania "Mesrina" autorstwa Seluńka by Ronnica

Mesrina
Autor: Seluniek
Recenzja by Verr.

Piłkarz i pracownica branży muzycznej w gorącej atmosferze tętniącej życiem Hiszpanii. – Tak jednym zdaniem można by opisać fabułę opowiadania, jednak nie wolno nam zapomnieć, ze to dopiero początek.
Młoda pasjonatka muzyki, pracująca dla znanego (tym, którzy muzyką się interesują) Marcina Ziółkowskiego, szefa Alter Artu, wyrusza, za sprawą wspomnianego już szefa, do parnego Madrytu w poszukiwaniu nowych rozwiązań dla firmy, ale nie tylko. Hiszpańskie miasto ma dla niej wiele niespodzianek, a Karina ma szansę na uleczenie się z nieszczęśliwej miłości.

środa, 30 maja 2012

Recenzja "Innego Świata" autorstwa Rose 1890 by Ronnica




Inny Świat
Rose 1890
Recenzja by Verr.
           
            Co czuje dziewczyna zagubiona wśród własnych myśli? Co się z nami dzieje, gdy nie potrafimy pogodzić się z otaczającą nas rzeczywistością?
            Nasza główna bohaterka to niewątpliwie nastolatka. Jej problemy emocjonalne, uczucie odosobnienia i wrażenie bycia obserwowaną składają się na szereg niepowodzeń. Kłopoty w szkole, problemy z nawiązywaniem znajomości, brak porozumienia z rodzicami. Wydaje się to rzeczą normalną wśród dojrzewających nastolatków, ale nie wszystko jest takie, jakie wygląda na pierwszy rzut oka.

wtorek, 29 maja 2012

Recenzja miniatury "Klif Zguby" autorstwa LonelyAngelTears by NoemiVain


 Recenzja 'Klif zguby' autorstwa LonelyAngelTears

          Ta miniatura opowiada poruszającą historię młodej dziewczyny, Moniki, która nie ma łatwego życia. Problemy z nauką, samotność, zbyt zajęci pracą rodzice, obowiązki względem młodszego rodzeństwa - to tylko niektóre z trudności, z jakimi musi się borykać bohaterka. Wśród wszystkich tych chmur jedynym promykiem Słońca wydaje się młodszy brat, Mateuszek., kochający swoją siostrę ponad życie. Ale czy miłość chłopca jest w stanie ukoić cierpienia wywołane narastającymi zmartwieniami? Czy kolejne niepowodzenia zdołają doprowadzić do zguby młodej kobiety, a może jednak wszystko da się jeszcze naprawić?
          Treść opowiadania zasługuje na słowa pochwały, utwór nie jest kolejną cukierkową opowieścią o wspaniałym życiu wyjątkowych nastolatków. Przedstawia realne problemy, człowieka 'z krwi i kości', którego każdego dnia możemy spotkać obok.

poniedziałek, 28 maja 2012

Powoli powracamy

Dawno się nie odzywaliśmy, co było spowodowane nawałem nauki w szkole, na studiach itp. Teraz zbliża się koniec roku i powracamy :) Już niedługo znów ruszymy z recenzowaniem :)
Jak tylko nadrobimy braki na blogu zabieramy się za kolejne recenzje :)  W najbliższych dniach blog jak i chomik ruszają ponownie :) Czekamy na kolejne zgłoszenia, a jak na razie zabieram się za wstawianie recenzji, które jeszcze na blogu się nie znalazły :)

Pozdrawiamy Kasia(Nakumi) i cała ekipa recenzowni.pl